15. februar 2006

Bente Bruun Blog

Ikke et ord om Muhammed, sagde jeg til mig selv og skrev en klumme om noget helt andet. Der er så mange, der har skrevet så godt om de tåbelige tegninger, så hvorfor blande mig i koret ? Desuden sker der noget nyt hver dag, så det, man måtte skrive, hurtigt bliver overhalet af nye begivenheder og derfor uaktuelt. Det er klart, at mennesker, der lever i lande med demokrati og ytrings- og pressefrihed ikke rigtig forstår, at tegninger af profeten Muhammed ophidser nogle muslimer i den grad, at de brænder ambassader ned og brænder og træder på det danske flag - det ældste i verden - vil smide bomber imod JyllandsPostens redaktioner og truer med "angreb og blodig gengældelse" over det danske folk. Efterhånden som tiden er gået efter tegningernes fremkomst har det vist sig, at regeringerne i f. eks. Syrien og Iran ser deres fordel i at opildne folk til at demonstrere og råbe og skrige i gaderne, fordi disse regeringer har så store indenrigspolitiske vanskeligheder med deres utilfredse befolkning, at man gerne vil aflede folks opmærksomhed og give dem noget helt andet at være utilfredse med, nemlig samle masserne til demonstration imod tegninger, de måske aldrig har set i en avis, de aldrig har læst fra et land, de aldrig før har hørt om.

Det er ufatteligt at hævde, at der ikke må laves tegninger af profeten Muhammed når man betænker, at der i mange lande med muslimske befolkninger - Egypten, Marokko, Indonesien - overalt hænger billeder af Muhammed. Billederne hænger i kaffehuse og indkøbscentre, steder, hvor der kommer mange mennesker, og de hænger også i folks hjem sammen med citater fra Koranen. Man regner med, at det beskytter hjemmene. Man har altid bragt billeder af Muhammed i de muslimske lande, sommetider er billederne udformet, så man ikke ser hans ansigt, men der er også mange billeder, hvor hans ansigt vises.

Det var grimme karikaturer, avisen bragte, og det var hensynsløst. Avisen vidste, hvad den gjorde, man ønskede at provokere og måtte forudse, at der kunne blive en vældig ballade, og det blev der så også. Måske forestillede man sig, at blodtørstige fundamentalister skulle have sans for humoristisk satire ? Det har de ikke. Men når det gælder om at trampe på andres følelser har de ikke mange hæmninger. De brænder vores flag overalt, og i Syrien vistes for kort tid siden en TV-film, hvor israelske rabbinere bliver fremstillet som kannibaler, og hvor man kalder jødernes Talmud for "beskidt" og kalder jøderne for "slangeracen, der skal udryddes". Rabiate islamister gør også nar af Treenigheden, som er grundstenen i den kristne trosbekendelse, de siger, at den er latterlig. Men de kan ikke selv se det latterlige i at tro på, at Muhammed skrev Koranen, medens en engel hviskede ham i øret og fortalte ham, hvad der skulle stå.

I Danmark bor omkring 200.000 muslimer, og de fleste af dem passer fredeligt deres daglige arbejde og er glade for at leve i et demokrati. Nu er der dannet et parti for moderate muslimer, der har fået stor tilslutning på få dage. Tydeligere kan det ikke demonstreres. Der er et meget lille mindretal af "skøre" muslimer og et kæmpeflertal af de andre, der tænker og opfører sig ligesom andre almindelige danskere. Den eneste forskel på dem og os er, at deres Bibel hedder en Koran, og at de ikke tror på Helligånden eller på, at Jesus var guddommelig.

Og så blev det altså alligevel til en klumme om Muhammed-tegningerne.

Bente Bruun, 15/2-2006


Der er ikke skrevet nogle kommentarer til denne artikel.
Nyeste artikler

Hunde, katte og kinesere
Om rygestop
biskop Lindhardt og helvede
Forår
sygdom og andre ting


Mest læste

Hunde, katte og kinesere
28. februar 2007
14. marts 2007
14. februar 2007
biskop Lindhardt og helvede


Seneste kommentarer

Gæst Bente Bruun Asnæs