julefrokoster

Bente Bruun Blog

Til denne søde juletid hører også julefrokoster, og ved en af disse frokoster blev der talt om, hvilket af de møbler, vi omgiver os med vi mente var det, man dårligst kunne undvære.

Det var et pudsigt spørgsmål, som jeg tænkte lidt over. Kunne det være reoler til de bøger, man har ? Men det svar duede ikke. Det er ikke nødvendigt at have reoler, bøgerne kan sagtens ligge i stabler på gulvet uden at tage skade. Kunne der være tale om fjernsynet ? Tilsyneladende mener mange mennesker, at det stykke møbel kan familien ikke undvære. Men da kan da ikke være TV´et når man tænker på de elendige programmer, som man får serveret hver dag på de fleste kanaler.

Det vigtigste af alle møbler viste sig at være et bord. Ikke et bestemt bord, men bordet, som mennesker altid har haft brug for.
Bordet, som altid er der, ligegyldigt hvad vi foretager os, og som har været der til enhver tid. - Der vil altid være et bord at sidde ved, når vi spiser vores måltider, og når vi sidder i sofaen og læser og snakker.

Vi rejser os fra morgenbordet og senere sætter vi os ved bordet for at spise frokost, drikke en kop kaffe, spise til middag. Om om natten har vi et bord ved siden af vores seng med et vækkeur.

Hvad er en fest uden et veldækket bord ? Hvad er en fødselsdag eller dåbsdag eller bryllupsdaag uden et bord, hvor der anbringes gaver - et gavebord ?
Ved kirkelige handlinger er der også et bord, for i kirken er bordet et alter. Og der er ingen kirke uden et alter.

Fra tidernes morgen har det været nødvendigt at have noget at sidde ved - et bord. Man kan ikke holde møder og konferencer uden et bord at sidde ved for deltagerne.
Hvordan kunne Jesus og hans diciple holde den sidste nadver uden at sidde omkring et bord ?

Den gamle romerske overklasse lå til bords på hynder og puder og spiste deres overdådige måltider. Bordet, der bar al maden var der selvfølgelig. I Japen sad man i lotusstilling ved et lavt bord. Så drak japanerne deres the og foretog deres ceremonieller spisehandlinger. Om kort tid skal vi alle sidde omkring vores juleborde og spise vores julemiddag. Sådan har det altid været.-

Dette er en lommefilosofisk julefrokostberetning om bordets historie. Det ved jeg godt. Men en julefrokost må godt være lidt småfilosofisk i stedet for at være så meget andet.

GOD JUL

Bente Bruun,
Bays Have 60, Asnæs

Bente Bruun, 18/12-2007


Der er ikke skrevet nogle kommentarer til denne artikel.
Nyeste artikler

Hunde, katte og kinesere
Om rygestop
biskop Lindhardt og helvede
Forår
sygdom og andre ting


Mest læste

Hunde, katte og kinesere
28. februar 2007
14. marts 2007
14. februar 2007
biskop Lindhardt og helvede


Seneste kommentarer

Gæst Bente Bruun Asnæs